Bu Arayış İçinde Bir Olmak

Kim için yaşıyoruz? Kim için varız? Ne yaptığımızın farkında mıyız? Şuan ne kadar yol katettik? Ne kadar yol katedeceğiz ? Bilinmezlikler diyarından, bilinmezlikler içerisinde bilinmezliklere doğru. Bir amacınız, bir fikriniz var mı? Düşünebiliyor musunuz veya otomatikleşiyor musunuz? Kendine gelmenin zamanı gelmedi mi?

Sen kimsin

Gözlerinin önünde eriyor bedenin, azalıyor enerjin. Gün içinde iradeni kime harcadın? Kendine vakit ayırdın mı? Başkaları için yaşıyorsun; çocukların, ailen, eşin. Mutluluk nedir? Senin için. Yoruldun mu yoksa dinleniyor musun? Sorular, düşünceler ve sen. Bir koşuşturma bir telaş içinde yaşıyoruz. Hepimizin farklı istekleri var bununla beraber yapmamız gereken işler aynı.

Antik dünyanın kapısında-kendini tanı- yazılıydı. Yeni dünyanın kapısında –kendin gibi ol!- yazılacak…

Oscar Wide

Her gün binlerce kez nefes alıp verdin. Hiç derin nefes aldın mı? Havayı ciğerlerine doldurup hissettin mi hayatı. Her gün açlıktan ölen çocukları hatırlarken ve  Delphi’deki Apollon Tapınağı’nın girişinde kazınmış o meşhur sözü unutma: Gnothi seauton / Kendini tanı.

Filozofların, bilginlerin, insanın Dünya’ya gelme sebebini arayan yazarlar, anlam arayışı içinde olanların bulmak istedikleri en önemli bir soru ve imkânsız olanı. Neden mi? Çünkü insan hem fiziksel olarak hem de mental olarak sürekli dönüşüm içerisinde. On yıl önce, beş yıl önce veya dünkü davranışlarını hatırlarken ne kadar çocukça hareketler yaptığının farkına varırsın. Bunun sebebini gayet iyi biliyorsun ki insanlar olgunlaşır.

Neden Bu Arayış?

Peki, o zaman neden bu arayış. Cevabını tam olarak bilemeyeceksen bu kadar uğraşın sebebi ne? Aslında insanların çok az bir kısmı bu anlam arayışı içinde. Diğer çoğunluk geçim derdinde, anlık zevklerle gününü kurtarmak peşinde. Sadece bugün var hayatında, geleceğe meraksız olan ve eskiye özlem duyan insanlar. Geçmişle yaşayanlar daima geçmişte yaşarlar.

Arayış her zaman devam eder

Tam olarak cevabını bulmasalar da yaklaşırlar sonuca. Her bir adım yeni bir dünya. Arayış devam eder. Kendini bilmekti soru. Anlamlı bir hayat yaşamak için. Bu sayede kenedini tanıma yolunda anlamlı bir şekilde ömürlerini tükettiler. Buna benzer birçok paradoks duymuşsunuzdur. Mesela en yaygın olanlardan bir tanesi “ tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan.” İnsanların çoğu cevabı bulmaya çalışırken arayıştan uzaklaşır. Bizi oyalarlar. Ama burada ki anlam; tavuk ta faydalı yumurta da. Tavuk olmadan yumurta olmaz. Yumurta olmadan tavuk. Aralarındaki bu bağ yaşamdır, manadır, arayıştır.

Yumurta dıştan bir güçle kırılırsa yaşam son bulur, içten bir güçle kırılırsa yaşam başlar; zira sahih dönüşümler hep içten gelir.


İbn Rüşd

Arayış Biter mi?

Gider geliriz. Bakarız yine aynı yerdeyiz. Ne yaptık? Ne ektiysek onu aldık. Elde ne var? Gördüklerimiz. İçinde ne var? Pişmanlıklar. Bir nehir gibi akar gider hayat. Önünde kayalıklar var. Engeli geç suyun akıntısına karış ve bir olmayı öğren. Bir’in sadece lafzına bakarsan yalnızsın. Eğer hikmetini bilirsen bir bütünün parçasısın. Bir hem tektir hem de çoğul.

Arayış senin iç sesindir. Onunla konuş ve yoluna devam et. Ölene kadar o hiç susmayacak sen de hareketsiz kalma. Yaşamın başka türlü keyfini çıkaramazsın. Yoksa habitattan ne farkın kalır. Habitat deyip de geçme. Her biri canlıya ev olur, yoldaş olur, nefes olur. Geçmişle geleceğin tam ortasında yaşa. Yaşa ki eskiyle bağını sımsıkı tutup geleceğe bakarak adım at, adım, adım at. Yavaş yavaş yürü bu yollarda. Hem olduğun yerde duracaksın hem de her gün ileriye doğru bir adım daha atacaksın. Zenom’un oku gibi.

İnsanlar var olduğundan beri bu yol hiç bitmedi, bitmeyecek. Bunun evveli de var ahiri de. Bunlarda belirsiz. Tam ortasındasın hayatın. Kime göre? Kendine göre. Hayatın merkezi sensin. Sen varsan hayat var. Sen yoksan hayat yok. Kibirlenmeye de gerek yok. Bir varız. Bir yokuz. Dünyalar içinde dünyalar keşfet. Gör gerçeği görebilirsen Ama Her şeye rağmen sevebilirsin. Seversen büyürsün. Büyürsen olgunlaşırsın. Olgunlaştığın zaman da anlayışın artar. Arayışın kolaylaşır. Gerçeği değil hakikati; anlamı değil manayı görürsün.

Size bu yolculukta kolaylıklar dilerim. Kendini bulma yolunda anlamlı bir hayat yaşayanlara selam olsun.

Yapmaya değecek tek yolculuk, içimize yapacağımız yolculuktur.

Susanna Tamaro

Yorum bırakın